Artykuł partnera.
Kuchnia to miejsce przyrządzania różnych potraw. Dlatego jej elementem niezbędnym jest kuchenka. Płyty gazowe – mimo wielu nowszych rozwiązań – nadal są bardzo często wybieraną opcją. Tym bardziej że także w tym segmencie pojawiło się wiele unowocześnień.
Płyta gazowa to rodzaj płyty grzewczej ciesząca się niesłabnącą popularnością. Wynika to także z tego, że według wielu opinii potrawy przygotowywane w ten sposób są smaczniejsze. Takie gotowanie na ogniu jest bardziej tradycyjne i wydobywa pełnię smaku potraw. Dlatego też w dobrych restauracjach właśnie płytę gazową wykorzystuje się do przygotowywania dań z menu. Poza tym w razie przerwy w dostawie energii nadal jest możliwe ugotowanie potraw w przeciwieństwie do przypadku, gdy nasza kuchnia jest wyposażona w płytę elektryczną czy gdy do gotowania służą nam płyty indukcyjne. Poza tym kuchenka gazowa nadal pozostaje najbardziej ekonomicznym sposobem na gotowanie. A zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu i system: kontrola rodzicielska sprawiają, że kuchenki gazowe i płyty są dziś urządzeniami bezpiecznymi.
Płyta gazowa – zasady działania
Tradycyjna płyta gazowa jest wyposażona w palniki gazowe i ruszta. Pod płytą gazową znajdują się zawory gazowe, iskrownik i wiązka zapalaczy. Gaz dostaje się do palników dzięki instalacji płyty, dyszom i zaworom gazowym. Sterowanie płyty grzewczej umożłiwiają różnego rodzaju pokrętła bądż też mogą one mieć postać przycisków sensorycznych. Nowocześniejszym rozwiązaniem są płyty gazowe bez płomieni (tutaj palniki gazowe są ukryte pod szkłem, a energia powstała w wyniku spalania gazu ogrzewa płytę, a to umożliwia gotowanie na niej). W tym nowoczesnym wydaniu kuchenka nie ma rusztów, a płyta nie pobiera gazu cały czas. Co wpływa pozytywne na ekonomię używania takiej płyty.
Płyty gazowe – rodzaje
Płyty gazowe możemy podzielić na tradycyjne, w których to palniki „płoną żywym ogniem”, oraz takie typu „gaz pod szkłem”. Płyty gazowe dzielą się także ze względu na to, z jakich materiałów zostały wykonane. I tak rozróżniamy:
- płyty, przy których wykonaniu została użyta stal nierdzewna,
- ceramiczne płyty gazowe,
- szklane płyty gazowe,
- płyty emaliowane.
Wybierając więc płyty gazowe do zabudowy, mamy pod tym względem dość szeroki wybór. Co jeszcze należy wziąć pod uwagę, przy zakupie płyty grzewczej? O tym w dalszej części tekstu.
Płyta gazowa – co wziąć pod uwagę przy zakupie
Przy zakupie płyty gazowej powinniśmy wziąć pod uwagę jej wielkość i liczbę pół grzejnych. Warto też przyjrzeć się, jaki jest ich układ. W przypadku płyty gazowej tradycyjnej, w której występuje ruszt, dobrze jest wybrać taką, w której ruszt jest dzielony. Ułatwia to na przykład utrzymanie go w czystości. Dobrze jest też zwrócić uwagę na sterowanie płyty grzewczej. Czy ma ona tradycyjne pokrętła, czy przyciski sensoryczne. W przypadku płyty grzewczej gazowej bardzo istotne są również wszelkie systemy wpływające na bezpieczeństwo użytkowania płyty. Trafiony pod względem oszczędności może być pomysł zakupu płyty gazowej do zabudowy, która ma palnik oszczędzający gaz. Bardzo przydatny – zwłaszcza przy gotowaniu potraw w dużych naczyniach – jest palnik gazowy o dużej mocy. Takie rozwiązanie pozwala przyspieszyć proces przyrządzania potrawy i równomiernie ją ogrzać.
Kuchnia gazowa i różnego rodzaju płyty grzewcze tego typu to wciąż najpopularniejsze rozwiązanie. By były dobrą inwestycją, służącą przed długi czas i przynoszącą oszczędności, warto wybrać kuchenkę od producenta z doświadczeniem. Solgaz to firma, z której urządzeń korzystają nie tylko profesjonaliści. Nowoczesne kuchenki i inne sprzęty cieszą się wciąż rosnąca popularnością także w bardzo dużej liczbie domów.