Akcesoria kuchenne nie tylko ułatwiają przygotowywanie posiłków, ale również ich przechowywanie. Wśród nich jest chlebak, będący podstawowym wyposażeniem każdej chwili. Jaki chlebak najlepiej wybrać, aby cieszyć się jego funkcjonalnością i estetycznym wyglądem?
Dlaczego warto kupić chlebak?
Chlebak to nie tylko praktyczne miejsce do przechowywania chleba, ale także narzędzie, które pomaga utrzymać świeżość i jakość pieczywa. Dlaczego warto w niego zainwestować?
- Zapewnia świeżość pieczywa. Chlebak zapewnia odpowiednią wentylację, dzięki czemu chleb zachowuje świeżość na dłużej. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem świeżego pieczywa nawet kilka dni po zakupie.
- Chroni przed wilgocią. Chlebak chroni chleb przed wilgocią, która może doprowadzić do szybkiego pleśnienia. Ponadto właściwa wentylacja i ochrona przed wilgocią sprawia, że chleb zachowuje swoją chrupkość i smak.
- Pomaga utrzymać porządek. Chlebak to również świetny sposób na utrzymanie porządku w kuchni. Dzięki temu, że chleb jest przechowywany w jednym miejscu, nie ma rozsypanych okruszków ani nieładu. Ponadto wiele chlebaków jest również estetycznych i dodaje uroku wnętrzu kuchni.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie chlebaka?
Zapewne każdy z nas lubi świeże pieczywo. Zgodzicie się, że nie ma nic lepszego niż zapach świeżo wypieczonego chleba w domu. Jednak, aby utrzymać chleb w najlepszym stanie przez dłuższy czas, warto zainwestować w dobry chlebak. Na co zwrócić uwagę przy jego zakupie?
Kształt i wielkość
W sklepach znajdziesz szeroką gamę chlebaków, które różnią się między sobą zarówno kształtem, jak i wielkością. Do wyboru masz modele prostokątne, półokrągłe, ruchome, nieruchome, a także takie, które wyposażono w deskę do krojenia. Wybór kształtu i wielkości uzależnij od swoich indywidualnych preferencji, a także wolnej przestrzeni. Z kolei przy wyborze pojemności uwzględnij ilość domowników i spożywanego pieczywa.
Materiał
Niezwykle istotnym kryterium przy wyborze chlebaka jest materiał, z którego go wykonano. Tutaj masz kilka możliwości. Najpopularniejsze są chlebaki:
- drewniane — nie ma najmniejszej wątpliwości, że drewno uznaje się za jednej z najlepszych materiałów do tworzenia kuchennych gadżetów. Pieczywo zachowuje swoje walory smakowe, świeżość i nie pleśnieje. Co więcej, drewniany chlebak zachwyca swoją estetyką i pięknie prezentuje się w kuchni. Będzie świetnym uzupełnieniem pomieszczenia w stylu skandynawskim czy rustykalnym,
- ceramiczne — popularnością cieszą się także ceramiczne modele, które cechują się trwałością. Ponadto są odporne na temperaturę i wilgoć. Ich zaletą jest to, że nie wchodzą w reakcję z żywnością, dzięki czemu pieczywo zachowuje naturalny smak oraz aromat.
- metalowe — wykonane ze stali nierdzewnej, która ciekawie się prezentuje szczególnie w nowoczesnych wnętrzach kuchennych. Metalowe chlebaki są odporne na wilgoć i łatwe w czyszczeniu,
- bambusowe – z roku na rok coraz popularniejsze są chlebaki bambusowe, które mają dokładnie takie same właściwości, jak drewniane modele i są tak samo estetyczne.