Właściwości zdrowotne głogu

Głóg to roślina, która jest znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie tylko świetnie normuje ciśnienie krwi, ale również chroni mięsień sercowy. Oprócz tego, bardzo często głóg jest polecany osobom w stanie nadpobudliwości, bezsenności czy rozdrażnienia. Głóg posiada też ciekawe właściwości odżywcze, z którymi warto się zapoznać.

Głóg: zajęcze gruszki o cudownym działaniu

Głóg to roślina, która należy do rodziny różowatych. Jest jednym z około dwustu gatunków i – co ciekawe – określany jest jako zajęcze gruszki. Obecnie jest również w wielu źródłach naukowych określany jako głóg dwuszyjkowy lub też zgiętodziałkowy. Występuje w formie ciernistych krzewów, bądź też niewielkich też. Kwiaty są najczęściej białe, jednak występują również w kolorze różowym. Liście z kolei charakteryzują się ząbkowanymi brzegami.

Głóg, czyli źródło pektyn oraz witamin

Nie każdy ma świadomość, że w owocach, liściach oraz kwiatach głogu znajdują się cenne dla ludzkiego organizmu składniki. Roślina ta jest przede wszystkim bogata w witaminę PP, która bierze udział w przemianie tłuszczów, białek oraz węglowodanów oraz witaminę C, wzmacniającą odporność. Ponadto, głóg przyczynia się do utrzymywania w dobrym stanie przewodu pokarmowego, nabłonka skóry oraz układu nerwowego. Rozszerza również naczynia krwionośne.

Należy wspomnieć, ze roślina ta posiada też w owocach i kwiatach witaminę z grupy B oraz witaminę A. Jest cennym źródłem pektyn, garbników, a także soli mineralnych.

Głóg na bakterię

Głóg idealnie nadaje się do walki z bakteriami chorobotwórczymi oraz przeciwgrzybicznymi. Z tego też powodu szczególnie polecany jest w formie herbaty w okresie zimowym oraz jesiennym, kiedy organizm ludzki jest szczególnie narażony na grypę oraz przeziębienia. Głóg zapobiega też uwalnianiu czynników zapalnych, takich jak na przykład histaminy.

Głóg bardzo często występuje w wielu preparatach razem z magnezem. Jego owoców nie powinno się raczej spożywać na surowo, w związku z czym, zarówno sklepy zielarskie, jak i apteki oferują kupno produktów, w których można go znaleźć.

Głóg w połączeniu z magnezem idealnie wzmacnia serce, chroni naczynia krwionośne oraz reguluje krążenie krwi. Warto nadmienić, że preparaty z głogiem nie posiadają żadnych skutków ubocznych – można je stosować długotrwale. Są one przede wszystkim zalecane matkom karmiącym piersią, kobietom w ciąży oraz zalecane osobom skłonnym do niskiego ciśnienia. Dostępne są też sadzonki głogu w miejscach, takich jak ogrodniczy sklep internetowy https://www.podkarpackiesady.pl/pl/c/Glogi/93. Bo i czemuż nie mieć naturalnie pochodzących owoców z własnego ogrodu.

Na układ sercowo-naczyniowy i nie tylko

Głóg pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko ze względu na obecność dwóch związków, to jest:

  • procyjanidów;
  • flawonoidów.

Flawonoidy działają rozkurczowo zarówno na naczynia krwionośne, jak i na mięśnie, dlatego też do serca dostarczana jest większa ilość krwi, a mięsień działa znacznie lepiej. W przypadku kobiet, głóg może także uśmierzyć ból w trakcie menstruacji. Procyjanidy z kolei obniżają ciśnienie krwi w nieznacznym stopniu.

Ekstrakty z głogu wykazują też działanie hipolipemiczne, co wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, triglicerydów oraz cholesterolu LDL. Równocześnie podwyższa cholesterol HDL. W szczególności więc nadaje się dla osób dorosłych, które zmagają się ze „złym” cholesterolem.

Wyciąg z kwiatów głogu na obrzęki i zapalenie żył

głów, owoce głogu
Źródło: Pixabay.com

Nie każdy ma świadomość, ze owoce głogu posiadają w swoim składzie mieszanki działające przeciwko miażdżycy oraz sprawdzające się w trakcie zaburzeń gospodarki lipidowej. Ponadto, wyciąg z kwiatów rośliny to najczęściej jeden z głównych składników środków, które stosuje się przy obrzękach, różnego rodzaju urazach, a także zakrzepowym zapaleniu żył.

Przydatny w… kuchni!

Głóg bardzo często można również – wbrew pozorom – spotkać w domowych kuchniach. Najczęściej wykonuje się napar z jego kwiatów, ale również popularne są napary z owoców. Systematyczne ich picie pozytywnie wpływa na walkę z miażdżycą, a także nadciśnieniem. Mogą również łagodzić bóle reumatyczne oraz dolegliwości sercowe. Niejednokrotnie nadaje się także do leczenia bóli stawowych i mięśniowych.

1 komentarz

  • Polecam nalewkę z głogu 😀 robiłam, próbowałam i jest świetna! 😀

Dodaj komentarz