Głóg to roślina, która jest znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie tylko świetnie normuje ciśnienie krwi, ale również chroni mięsień sercowy. Oprócz tego, bardzo często głóg jest polecany osobom w stanie nadpobudliwości, bezsenności czy rozdrażnienia. Głóg posiada też ciekawe właściwości odżywcze, z którymi warto się zapoznać.
Głóg: zajęcze gruszki o cudownym działaniu
Głóg to roślina, która należy do rodziny różowatych. Jest jednym z około dwustu gatunków i – co ciekawe – określany jest jako zajęcze gruszki. Obecnie jest również w wielu źródłach naukowych określany jako głóg dwuszyjkowy lub też zgiętodziałkowy. Występuje w formie ciernistych krzewów, bądź też niewielkich też. Kwiaty są najczęściej białe, jednak występują również w kolorze różowym. Liście z kolei charakteryzują się ząbkowanymi brzegami.
Głóg, czyli źródło pektyn oraz witamin
Nie każdy ma świadomość, że w owocach, liściach oraz kwiatach głogu znajdują się cenne dla ludzkiego organizmu składniki. Roślina ta jest przede wszystkim bogata w witaminę PP, która bierze udział w przemianie tłuszczów, białek oraz węglowodanów oraz witaminę C, wzmacniającą odporność. Ponadto, głóg przyczynia się do utrzymywania w dobrym stanie przewodu pokarmowego, nabłonka skóry oraz układu nerwowego. Rozszerza również naczynia krwionośne.
Należy wspomnieć, ze roślina ta posiada też w owocach i kwiatach witaminę z grupy B oraz witaminę A. Jest cennym źródłem pektyn, garbników, a także soli mineralnych.
Głóg na bakterię
Głóg idealnie nadaje się do walki z bakteriami chorobotwórczymi oraz przeciwgrzybicznymi. Z tego też powodu szczególnie polecany jest w formie herbaty w okresie zimowym oraz jesiennym, kiedy organizm ludzki jest szczególnie narażony na grypę oraz przeziębienia. Głóg zapobiega też uwalnianiu czynników zapalnych, takich jak na przykład histaminy.
Głóg bardzo często występuje w wielu preparatach razem z magnezem. Jego owoców nie powinno się raczej spożywać na surowo, w związku z czym, zarówno sklepy zielarskie, jak i apteki oferują kupno produktów, w których można go znaleźć.
Głóg w połączeniu z magnezem idealnie wzmacnia serce, chroni naczynia krwionośne oraz reguluje krążenie krwi. Warto nadmienić, że preparaty z głogiem nie posiadają żadnych skutków ubocznych – można je stosować długotrwale. Są one przede wszystkim zalecane matkom karmiącym piersią, kobietom w ciąży oraz zalecane osobom skłonnym do niskiego ciśnienia. Dostępne są też sadzonki głogu w miejscach, takich jak ogrodniczy sklep internetowy https://www.podkarpackiesady.pl/pl/c/Glogi/93. Bo i czemuż nie mieć naturalnie pochodzących owoców z własnego ogrodu.
Na układ sercowo-naczyniowy i nie tylko
Głóg pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko ze względu na obecność dwóch związków, to jest:
- procyjanidów;
- flawonoidów.
Flawonoidy działają rozkurczowo zarówno na naczynia krwionośne, jak i na mięśnie, dlatego też do serca dostarczana jest większa ilość krwi, a mięsień działa znacznie lepiej. W przypadku kobiet, głóg może także uśmierzyć ból w trakcie menstruacji. Procyjanidy z kolei obniżają ciśnienie krwi w nieznacznym stopniu.
Ekstrakty z głogu wykazują też działanie hipolipemiczne, co wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, triglicerydów oraz cholesterolu LDL. Równocześnie podwyższa cholesterol HDL. W szczególności więc nadaje się dla osób dorosłych, które zmagają się ze „złym” cholesterolem.
Wyciąg z kwiatów głogu na obrzęki i zapalenie żył

Nie każdy ma świadomość, ze owoce głogu posiadają w swoim składzie mieszanki działające przeciwko miażdżycy oraz sprawdzające się w trakcie zaburzeń gospodarki lipidowej. Ponadto, wyciąg z kwiatów rośliny to najczęściej jeden z głównych składników środków, które stosuje się przy obrzękach, różnego rodzaju urazach, a także zakrzepowym zapaleniu żył.
Przydatny w… kuchni!
Głóg bardzo często można również – wbrew pozorom – spotkać w domowych kuchniach. Najczęściej wykonuje się napar z jego kwiatów, ale również popularne są napary z owoców. Systematyczne ich picie pozytywnie wpływa na walkę z miażdżycą, a także nadciśnieniem. Mogą również łagodzić bóle reumatyczne oraz dolegliwości sercowe. Niejednokrotnie nadaje się także do leczenia bóli stawowych i mięśniowych.
Polecam nalewkę z głogu 😀 robiłam, próbowałam i jest świetna! 😀