4 powody, dla których warto zainwestować w dobry zaparzacz do herbaty

Miłośnicy herbaty doskonale wiedzą, że „prawdziwy” napój to ten sporządzony z wysokiej jakości liści, które rozwijają się przez odpowiednio długi czas. Aby jednak móc cieszyć się smakiem i aromatem ulubionego naparu, warto zaopatrzyć się w profesjonalny zaparzacz do herbaty. Jak go wybierać i na co zwracać uwagę?

Wygoda picia herbaty

Zasadniczym powodem, dla którego warto kupić zaparzacz do herbaty, jest możliwość zgromadzenia listków w jednym pojemniczku. Po przygotowaniu naparu można po prostu wyciągnąć zaparzacz z dzbanka i rozlać napój do filiżanek.

Wiele liści wysokiej jakości nadaje się do wielokrotnego przygotowania. Dzięki zaparzaczom do herbaty można wykorzystać je znacznie łatwiej i bardziej higienicznie.

Dbałość o higienę

Na rynku dominują trzy gatunki materiałów, z których wykonuje się zaparzacz: metal, szkło i ceramika. Najtańsze są też wykonywane z tworzywa sztucznego.

Dla osób szukających rozwiązań na lata dobrym wyborem będzie zaparzacz metalowy, wykonany ze stali nierdzewnej (określanej inaczej jako stal chirurgiczna). Jest on odporny na uszkodzenia mechaniczne w znacznie większym stopniu niż np. ceramika i łatwo utrzymać go w czystości. Sam materiał nie pozostawia również w napoju nieprzyjemnego posmaku i jest dla niego całkowicie neutralny.

Herbaty do zaparzacza

Ceramiczne i szklane zaparzacze do herbaty prezentują się efektownie, ale w praktyce nie zawsze zdają egzamin. Oba materiały z upływem czasu mogą się wyszczerbić. Co gorsza, odpryski, które wykruszają się do kubka, stanowią realne zagrożenie dla bezpieczeństwa użytkowników. Małe odłamki szkła lub porcelany łatwo przegapić, a ich przypadkowe połknięcie może prowadzić do poważnych kłopotów.

Kupując dzbanek z zaparzaczem, należy również sprawdzić, czy pojemniczek na herbatę lub całe naczynie myć w zmywarce. W przypadku zaparzaczy ze stali nierdzewnej nie będzie z tym problemu, ale szkło lub ceramika, zwłaszcza jeśli zostały pokryte kolorową grafiką, mogą nie znosić skoncentrowanej chemii i wody pod ciśnieniem równie dobrze.

Akcesorium warto wybierać tak, aby bez problemu można było je oczyścić z pozostałości liści lub fusów pod bieżącą wodą. Łatwiej wtedy zachować czystość i trwałość pojemnika.

Zaparzacz warto od czasu do czasu zalać wrzątkiem. Dzięki temu można usunąć zalegające związki organiczne i odkładający się w naczyniu ciemny nalot z herbaty.

Komfort na co dzień

Osoby, które często lubią delektować się aromatem herbaty i przygotowują ją często, docenią wygodę korzystania z zaparzacza w codziennym życiu. Koniec z odławianiem torebek za zaparzeniu lub czekaniem, aż fusy opadną na dno. Dzbanek wykonany z materiału dwuwarstwowego zapewnia też termoizolacją napoju, który przez dłuższy czas utrzymuje wysoką temperaturę.

Herbata na stole

Obecnie w sklepach z akcesoriami dla miłośników aromatycznych naparów można znaleźć zaparzacze do herbaty o zróżnicowanej pojemności z filtrem na susz. To bardzo praktyczne rozwiązanie.

Dbałość o środowisko

Parzenie herbaty w zaparzaczu to również przejaw troski o środowisko naturalne. W ten sposób można rozkoszować się ulubionym aromatem bez ciągłego wyrzucania torebek i opakowań, które nie zawsze są produkowane z surowców naturalnych.

Co więcej, przychodząc do sklepu z herbatą z własną puszką, kupujący w ogóle nie przyczynia się do produkcji sztucznych odpadów. Same fusy są w pełni naturalne i szybko ulegają biodegradacji.

Troska o zdrowie

Zaparzacze do herbaty to naturalny wybór przy naparach liściastych, a te postrzegane są jako zdrowsze. To m.in. dlatego, że w pojemnikach liście mają więcej miejsca, aby się rozwinąć. I tak np. według badań herbata czarna liściasta uwalnia więcej antyoksydantów niż ta w torebkach (International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2009).

Zakup dobrego zaparzacza może więc zmobilizować do stawiania na herbaty liściaste.

Gdzie szukać dobrych zaparzaczy do herbaty?

W internecie nietrudno znaleźć tanie zaparzacze. Aby jednak mieć pewność, że kupiony przedmiot jest solidny i dobrej jakości, warto przede wszystkim przeglądać sprawdzone źródła. O ile sam filtr powinien być wykonany z metalu, na materiał dzbanka najlepiej nada się odporne na gwałtowne zmiany temperatur i wytrzymałe szkło borokrzemowe.

Doskonale sprawdzą się sklepy partnerskie producentów akcesoriów do kawy i herbaty, które zwykle oferują szerszy wybór towaru niż popularne sieci, np. sklep internetowy Filtrosfera.

Renomowane punkty sprzedaży stanowią gwarancję bezpieczeństwa i tego, że kupowany produkt spełnia niezbędne normy dla kontaktu z żywnością. To szczególnie istotne, kiedy z domowego wyposażenia korzystają małe dzieci.

fot. tytułowa: Сергей | Pixabay.com

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.